Descoperirea și implementarea unor sfaturi ce țin de un bun parcurs în carieră este o decizie excelentă. Deoarece succesul în viața profesională nu vine fără un set de reguli, pe care ți le creezi și impui tu, și muncă continuă.

Viața oricărui om este împărțită în două: viața personală și profesională. În general, succesul unui om nu poate exclude nici una dintre cele două părți, motiv pentru care ambelor trebuie să li se acorde atenția cuvenită. 

Dacă viața personală reprezintă un aspect particular, pe care fiecare și-l administrează exact așa cum vrea și care poate să difere foarte mult de la o persoană la alta, cariera tinde să fie construită din elemente comune pentru orice om. Este adevărat că există mii de domenii în care se poate dezvolta o carieră și există sute de moduri în care poate fi obținut succesul, însă toate au în comun câteva lucruri, printre care se numără munca și eficiența.

Dacă îți dorești un parcurs în carieră cât mai sănătos, trebuie să muncești mult, însă trebuie să o faci eficient. De asemenea, trebuie să respecți o serie de reguli care îți pot deschide uși indiferent de firma în care lucrezi.

10 sfaturi pentru un super parcurs în carieră

Am pregătit, așadar, o listă cu cele mai importante 10 lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei un parcurs în carieră care să fie încununat cu succes:

  1. Construiește un brand personal!

 Indiferent ca ai propriul business sau lucrezi într-o corporație, este bine să îți construiești propriul brand. Atâta vreme cât este asociat cu seriozitatea și cu eficiența, numele tău poate să vândă foarte bine și să te poarte rapid pe treptele carierei. Indiferent de domeniul în care activezi, dacă ești recunoscut drept profesionist vei ajunge să te bucuri de un succes ușor de cuantificat. Există multe metode prin care îți poți construi un brand, iar internetul poate fi un instrument excelent în acest sens. Este bine să îți faci un blog, să te asiguri că rețelele de socializare au toate informațiile importante despre tine și să îi faci pe alții să vorbească despre tine.

  1. Nu te mulțumi cu puțin!

 Este bine să ridici mereu standardele, atât atunci când vine vorba despre ceea ce oferi, cât și atunci când vine vorba despre ceea ce îți dorești. O carieră de succes este o carieră aflată într-o continuă metamorfoză. Tocmai de aceea, nu trebuie să stai în același loc pentru foarte mult timp.

  1. Nu îți fie teamă să ceri ajutorul! 

Foarte mulți oameni greșesc prin faptul că nu cer ajutorul atunci când au nevoie de el. Indiferent de experiența pe care o ai și de domeniul în care activezi, la un moment dat s-ar putea să nu te descurci. Șefii, colegii sau diverse persoane care activează în domeniu s-ar putea să te poată ajuta cu informații și să îți ușureze munca. Tot ceea ce ai de făcut este să îi contactezi.

  1. Câștigă încrederea celor din jurul tău! 

Este un pas greu, dar necesar. Încearcă să te ții tot timpul de cuvânt și muncește intens pentru a-i convinge pe colegi, șefi și parteneri că se pot baza pe tine ori de câte ori au nevoie. Orice loc de muncă implică o doză de socializare, ceea ce înseamnă că încrederea celor din jur îți poate propulsa cariera.

  1. Măsoară rezultatele pe care le ai în carieră! 

Este bine să știi cum să îți definești propriul succes. Nu toată lumea vede succesul la fel însă. Pentru unii succesul este definit de bani, pentru alții de funcții iar pentru alții de task-uri duse la bun sfârșit. Încearcă să îți faci un sistem prin care să îți măsori succesul. În felul acesta, starea de mulțumire pe care o obții după fiecare reușită va fi una foarte mare.

  1. Învață să îți generezi corect timpul! 

Procrastinarea este o problemă pe care o au foarte mulți oameni. Sunt atât de multe tentații în jur, încât este foarte greu să te concentrezi pe o singură activitate și să o faci bine. Încearcă să găsești metode prin care să scapi de telefon, de laptop sau de televizor atunci când lucrezi și să faci în fiecare zi ceea ce ai de făcut. Orice amânare a taskurilor poate duce la ineficiență.

  1. Atitudinea pozitivă este extrem de importantă. 

Persoanele cu succes în carieră sunt cele care au mereu o atitudine pozitivă. Găsește în fiecare dimineață motivele care te fac să te ridici din pat și încearcă să te focusezi pe ele într-un mod pozitiv. De cele mai multe ori, pentru a avea o atitudine pozitivă la locul de muncă trebuie să faci ceea ce îți place, așadar, nu sta la un loc de muncă dacă nu îți face plăcere.

  1. Acceptă provocări noi, ori de câte ori ai ocazia.

O provocare, indiferent cât de dificilă este, poate să îți contureze cariera și să te ajute să te transformi într-un expert în domeniul tău. Este bine să accepți și să îmbrățișezi necunoscutul din când în când. Foarte mulți oameni ajung să se plafoneze în carieră pentru simplul motiv că ajung să facă ceva bine și nu mai fac altceva pe lângă acel lucru.

  1. Învață! Oricând este bine să înveți. 

Mergi la cât mai multe cursuri din domeniul în care activezi, citește cât mai multe cărți și urmărește filmulețe interesante din domeniu. Este cea mai bună perioadă din istorie pentru cei care doresc să învețe și să se perfecționeze, pentru simplul fapt că informația este prezentă peste tot și poate fi accesată ușor. De cele mai multe ori, informațiile de care ai nevoie sunt absolut gratuite.

  1. Investește! 

Foarte puțini oameni investesc, ceea ce atrage insucces. Un parcurs eficient în carieră înseamnă investiții. De multe ori, investițiile sunt financiare ( în călătorii, în acțiuni, în cărți, cursuri, etc). Alteori însă, investițiile au drept monedă de schimb timpul tău. De fapt, acestea sunt cele mai bune investiții, deoarece timpul este un activ pe care nu îl mai poți recupera, așadar, trebuie să fie folosit cât mai eficient posibil.