Job pentru studenți - ce job mi se potrivește?

Job pentru studenți – ce job mi se potrivește?

Job pentru studenți – oare ce job pentru studenți mi se potrivește? Ai ajuns în acel moment în care vrei să te angajezi, dar nu știi ce job să alegi? În acest articol am pregătit 5 factori pe care să-i iei în considerare în alegerea ta. Nu te lăsa intimidat de descrierile lungi și care, uneori, nu-ți spun prea multe din ofertele de job. Important e sa știi ce cauți și ce poți să oferi. Și nu uita să-ți aloci suficient timp pentru a găsi jobul care ți se potrivește. 

 

Scanează în detaliu experiența ta de până acum!

experienta ta de pana acum

Gândește-te atât la lucrurile practice pe care le-ai făcut, cât și la cunoștințele teoretice pe care le ai. În ce fel de activități ai fost implicat și ce abilități ai dezvoltat? Dacă ai făcut voluntariat, gândește-te la proiectele în care ai participat. Ce rol ți s-a potrivit cel mai bine? Ce task nu ți s-a potrivit deloc?

E bine să te gândești atât la lucrurile pe care le faci cu ușurință, cât și la taskurile pe care le-ai rezolvat cu dificultate. Așa, îți vei putea da seama în ce zonă ești confortabil, unde mai ai de lucrat, dar și ce nu ți se potrivește. 

Pe lângă voluntariat, poate ai fost implicat în activități sportive. Tipul de sport pe care îl practici te poate ajuta să-ți dai seama ce fel de mediu de muncă ți s-ar potrivi. Dacă preferi jocurile de echipă, poate ți se potrivește un job la o companie mare. Sau un birou mai mic ți se pare mai puțin intimidant, dacă preferi sporturile individuale.

Ai nevoie de ghidare și persoane cu care să-ți împărtășești ideile? Sau te simți cel mai bine când lucrezi independent pentru a finaliza un task? E bine să îți pui cât mai multe întrebări pentru a descoperi ce fel de job pentru studenți ți s-ar potrivi, dar și pentru a ști ce să îi ceri angajatorului. 

Despre ce te documentezi acasă, în timpul tău liber, fără să îți fi cerut cineva asta? Dacă ai deja un subiect despre care îți place să înveți și singur, vezi cum poți monetiza asta. Dacă îți place să înveți germană sau dacă deja o stăpânești bine, MeinJob.ro e platforma perfectă unde poți găsi jobul în limba germană potrivit ție!

MeinJob este singura platformă de joburi online dedicată exclusiv vorbitorilor de limba germană din România. De aceea, nu vei mai fi pus în situația de a te pierde printre miile de joburi de pe platformele obișnuite – pe MeinJob le găsești strict pe cele în limba germană!

Și nu uita să îți treci experiența în CV, punând accent pe abilitățile tale!

 

Caută un job pentru studenți în funcție de domeniul tău de studii!

domeniul tau de studii

Perioada studenției e un moment ideal să aduni experiență reală de muncă, cu atât mai mult în domeniul de studiu ales. Facultățile au module obligatorii de practică și o listă întreagă de companii cu care colaborează. Acelea sunt firmele care vor fi potențialii tăi angajatori la finalul studiilor.

Nu aștepta până atunci. Cere de la secretariat lista, fă puțin research despre firmele listate și vezi ce joburi vacante au. Poți și să colaborezi cu centrele de carieră din cadrul universității pentru a-ți găsi un job pentru studenți care să ți se potrivească. 

Dacă ești de părere că experiența ta de până acum nu e suficientă pentru a aplica din start pentru un job, încearcă un internship. Internshipurile tind să fie pe perioade limitate de timp: de obicei, între 3 și 6 luni. Îți oferă șansa să experimentezi mai multe locuri de muncă pe durata studiilor sau chiar într-un an universitar.

Astfel, vei reuși să înțelegi mai bine care sunt cerințele într-un domeniu, dar și să vezi ce înseamnă responsabilitatea unui job. Internshipul e un mod bun de a afla dacă domeniul ales de tine ți se potrivește. 

De asemenea, te poți folosi de un internship pentru a încerca un domeniu complet nou. Gândește strategic!

 

Cât timp ai la dispoziție să dedici unui job pentru studenți?

Cum e programul tău la facultate? De cât de mult studiu independent ai nevoie pentru a atinge cerințele de la cursurile tale? În funcție de timpul tău disponibil, vei ști ce fel de oferte să cauți: full time, part time sau poate chiar muncă remote (mici proiecte independente la care poți lucra de acasă).

Cât timp poți să dedici unui job e ceva ce e important să comunici și angajatorului. Deși unii angajatori promovează poziții full time, poți încerca să negociezi o poziție cu ore reduse, de exemplu 6, sau un program flexibil de muncă. Fii transparent și ai încredere să îți exprimi nevoile!  

Dacă programul tău de la facultate nu îți lasă suficient timp pentru un job, poți încerca varianta de muncă remote. Multe platforme oferă șansa să lucrezi la mici proiecte: traduceri, creare de conținut, diferite taskuri de design sau codare, testare de site-uri sau jocuri… Important e că va trebui să te motivezi de unul singur să duci până la capăt taskul asumat. Avantajul e că tu îți controlezi volumul de muncă. 

The gig economy is your oyster! 

 

Un alt aspect important: salariul

salariul

De ce vrei un job pentru studenți? E mai importantă experiența de muncă sau independența financiară? Nevoile tale financiare pot și ele dicta tipul de job pe care îl vei căuta. Internetul e o resursă extrem de utilă când vine vorba de informații legate de nivelurile salariale.

E bine să cauți cât mai multă informație despre care e domeniul potrivit pentru nivelul salarial pe care ți-l dorești. Anumite tooluri, de exemplu CashIT, GlassDoor sau UndeLucram, te pot ajuta să găsești ce salarii se oferă pentru anumite poziții. Tooluri precum PayLab te pot ajuta să îți compari experiența ta de muncă și nivelul salarial cu restul pieței. 

 

Ai încercat voluntariatul?

voluntariatul

Poate pentru tine încă nu e momentul potrivit să accepți un job pentru studenți. Asta nu înseamnă că nu te poți implica în activități extracurriculare care să te ajute să te dezvolți pe plan profesional. Caută ONG-ul facultății sau universității tale și vezi care sunt proiectele pe care le organizează.

Voluntariatul studențesc te va ajuta să găsești alți oameni pasionați de aceleași lucruri ca tine și îți va oferi șansa să îți crești și cercul profesional. Vei avea, cu siguranță, interacțiuni atât cu profesori și administrația locală, cât și cu ecosistemul local de afaceri. Vei deveni mai încrezător și mai pregătit să îți începi cariera. 

MeinJob.ro s-a dezvoltat datorită Asociației Gutenberg, singura organizație studențească a vorbitorilor de limba germană din România. Dacă ești în căutarea unui loc care să te pregătească pentru un viitor job, Asociația Gutenberg e cu siguranță locul pentru tine!

Iți recomandăm și alte articole care să te ajute, spre exemplu: Do it now mentality! – o atitudine și un obicei care sigur te va ajuta sa avansezi vizibil în parcursul jobului care decizi că ți se potrivește. Ne vedem la job!

 

Autor articol: Karina Lung

Editor: Ștefana Rarău