Ce joburi pe limbi străine există?

Ce joburi cu limbi străine există?

Joburi pe limbi străine există pentru fiecare persoană, indiferent de limba vorbită. Poate te-ai întrebat și tu ce posibilități de angajare ai, în funcție de limbile străine vorbite. Mai jos îți prezentăm câteva oportunități de joburi cu limbi străine pentru tine!

În calitate de recruiter, limbile străine vorbite de candidați sunt printre primele elemente care îmi atrag atenția când citesc un CV. Fie că ești inginer, IT-ist, specialist HR sau assistant manager, cunoașterea unei limbi străine va fi mereu un atu. Întrucât limba engleză a devenit, deja, un „must”, este bine să cunoști și alte limbi de circulație internațională. Germana devine din ce în ce mai populară, motiv pentru care apar și o mulțime de joburi cu limba germana. Ai mai jos o listă de domenii pentru care limbile străine, inclusiv germana, încep să devină competențe obligatorii:

 

Joburi cu limbi străine în toate domeniile

Inginerie

Inginerie

Poate că poliglot nu este primul cuvânt pe care l-ai folosi ca să descrii un inginer. Cu toate acestea, într-o eră a globalizării super-rapide, un inginer care își vorbește doar limba maternă este condamnat la regres. 

Când spunem „inginer”, ne gândim la o paletă de joburi care variază de la instalații electrice la construcții sau agricultură. Numitorul comun pentru ingineri îl reprezintă, însă, inovarea. Asta înseamnă conectarea permanentă la evoluția domeniului respectiv, la nivel internațional. Fără cunoașterea unei limbi străine, acest lucru este cvasi-imposibil.

Specialiștii în inginerie sunt considerați printre cei mai valoroși candidați de pe piață. Totuși, de cele mai multe ori, cunoștințele tehnice nu sunt suficiente. Cunoașterea uneia sau a mai multor limbi străine, în schimb, îți va dubla șansele de a-ți găsi un loc de muncă.

Recrutare

recrutareLa fel ca în cazul inginerilor, recruiterii sunt de multe ori definiți doar de capacitatea lor de a lucra cu oamenii și de a pune întrebările potrivite. În ultimii ani însă, cunoașterea unei limbi străine a devenit o cerință obligatorie în recrutare.

Dacă vorbești o limbă străină ai, în primul rând, oportunitatea de a lucra ca recruiter la nivel internațional. Pe lângă asta, majoritatea companiilor multinaționale au roluri pentru vorbitorii de limbi străine. Este vital ca un recruiter care lucrează într-o asemenea companie să poată și el comunica fluent în cel puțin o limbă de circulație internațională. 

Chiar și lucrând într-o companie „standard” de recrutare te vei ocupa frecvent de roluri pentru care este obligatorie o limbă străină, de cele mai multe ori engleza. Dar, după cum spuneam, limba germană se bucură de o creștere rapidă în popularitate. Astfel, vei putea chiar tu testa unii candidați, pentru a te asigura că nivelul lor este unul potrivit.

Customer Care

Customer CareJoburile de customer care/customer support sunt, de departe, cele mai populare joburi cu limba germana și alte limbi străine de pe piață. Acestea sunt, totodată, joburi pentru care nu se caută doar candidați care să vorbească o limbă de circulație internațională. Dacă vorbești limbi „exotice” sau limbi care nu sunt foarte cunoscute în România, cum ar fi araba, chineza, japoneza sau limbile nordice, ai un job asigurat pe partea de customer care. 

Rolurile din acest domeniu sunt ideale pentru studenți și cei aflați la începutul carierei din mai multe motive. Într-un astfel de rol poți învăța ce înseamnă interacțiunea cu clienții și îți poți dezvolta abilitățile de comunicare. 

În plus, rolurile de acest tip sunt, de obicei, bine plătite comparativ cu restul pieței. Excepție fac, uneori, rolurile cu limba engleză. Totuși, cele mai multe joburi cu limbi străine din domeniul customer care îți pot asigura un venit care să îți garanteze independența în primii ani.

Marketing 

marketingDeși nici conceptul de promovare, nici cel de publicitate nu erau concepte „extraterestre” în România, termenul de marketing este unul care și-a făcut loc pe piață doar în ultimele decenii. Încă de la început, rolurile din marketing impuneau cunoașterea limbii engleze. Astăzi ar fi de neconceput ca un marketer de succes să nu stăpânească limba engleză. 

În plus, majoritatea agențiilor lucrează pe proiecte/campanii în limba engleză, pe lângă cele în română.  Dacă vrei un domeniu în care pe lângă cunoștințele de limbă străină să iți poți dezvolta și creativitatea, atunci marketingul e fix ceea ce cauți.

Finanțe / Contabilitate

Finante ContabilitateÎn ultimii ani, rolurile din Finanțe/Contabilitate nu și-au mai păstrat nici denumirile în limba română. În recrutare, cel mai frecvent auzi „senior accountant”, „financial analyst”, „credit analyst”. Toate companiile multinaționale care recrutează roluri din acest domeniu cer, pe lângă cunoștințele financiare, și cunoașterea la nivel fluent a cel puțin unei limbi străine. Cele mai căutate „combinații” în domeniul financiar-contabil sunt de engleză cu germană, franceză, italiană sau spaniolă. Am recrutat însă și roluri cu limbi cum ar fi poloneză, rusă sau croată. 

Rămâne însă valabil următorul aspect: cunoștințele contabile trebuie să fie dublate de buna cunoaștere a unei limbi străine, pentru a-ți asigura succesul în domeniu.

Educație

EducatieNu știu de ce, dar, în copilărie, la întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, majoritatea răspundeam profesor sau doctor. Poate pentru că erau singurele profesii cu care avusesem contact, sau poate motivul era altul, cert este că prea puțini tineri ies de pe băncile facultății cu dorința de a urma o carieră în învățământ.

Cu toate acestea, pentru absolvenții de limbi străine, acest lucru este cât se poate de natural. Nu este nevoie să îți limitezi opțiunile la învățământul de stat. Sunt foarte multe centre de predare pentru diverse limbi străine în fiecare mare oraș, unde ai ocazia să fii creativ și autonom în ceea ce privește metodele de predare. 

În plus, ai mereu varianta de a oferi cursuri de limbă la distanță, fie prin diverse platforme educaționale, fie independent.

Alternativa la clasicele joburi cu limbi străine: organizațiile non-guvernamentale

organizatiile non guvernamentaleDacă ai fost într-o organizație sau asociație pe perioada facultății, sunt șanse foarte mari să fi rămas îndrăgostit de acest domeniu și să îți dorești un loc de muncă într-un ONG. Cu cât cunoști mai multe limbi străine, cu atât mai multe șanse de reușită vei avea.

ONG-urile sunt, de cele mai multe ori, bazate pe diversitate și multiculturalitate. Dacă vei ajunge într-un ONG, cu siguranță vei organiza proiecte internaționale, pentru care cunoașterea unei limbi străine este un „must”. 

Pentru vorbitorii de limba germană, de exemplu, Asociația Gutenberg pune la dispoziție mai multe oportunități. Acest ONG are 3 inițiative de tip start-up, platforma MeinJob fiind una dintre ele. În plus, există posibilitatea de a lucra ca trainer în cadrul Centrului de limba germană Gutenberg, dar și la start-upul Tabăra de germană. Astfel, vei putea lucra atât cu adulți, cât și cu elevi de toate vârstele și toate nivelurile de limbă.

Joburi cu limbi străine prin programul Erasmus+

erasmus

Dintre toate beneficiile pe care ni le-a adus integrarea europeană, merită să menționăm aici și programele de tip Erasmus+. Acestea nu sunt deschise doar studenților, majoritatea lucrătorilor de tineret din țările europene desfășurând în mod constant proiecte finanțate prin acest program. Limba de lucru pentru aceste proiecte este, mai mereu, limba engleză, dar sunt și proiecte pentru care cunoașterea unei alte limbi de circulație internațională, cum ar fi italiană sau germană, este necesară. 

De asemenea, dacă ești student, poți explora și mai multe oportunități de carieră în următorul articol.

Indiferent de domeniul în care decizi să activezi, atât timp cât cunoști o limbă străină, majoritatea porților vor fi deschise pentru tine. Pentru generațiile care urmează, limitarea la limba maternă va reprezenta o piedică tot mai mare. 

Geoffrey Williams spunea că nu poți cunoaște cu adevărat o limbă, dacă nu cunoști cel puțin două limbi. Fiecare limbă pe care o vorbești îți generează noi oportunități și te eliberează de povara întrebării „oare o să îmi găsesc un loc de muncă după absolvire?”

Autor: Roxana Sabău

Editor: Ștefana Rarău