Etica muncii - Cum sa fii mai eficient la job?

Etica muncii – Cum sa fii mai eficient la job?

Etica muncii se referă la atitudinea față de muncă. Iar având etica muncii bine consolidată, vei identifica constant obiceiuri despre cum să fii mai eficient la job. Aceasta include anumite valori care determină motivul și modul în care lucrezi și acționezi, ca o busolă morală.

Fiecare dintre noi are etica muncii dezvoltată individual, care se dezvoltă de-a lungul vieții și ne influențează ulterior. Acest lucru se manifestă, mai presus de toate, prin: stabilirea de obiective, succesul sau eșecul, dobândirea unei anumite discipline în munca sau în atitudinea față de angajați.

Acordă timp pentru a-ți analiza propria etică a muncii și pentru a identifica moduri noi pentru cum să fii mai eficient la job. Scrie lucrurile pe care le consideri cele mai importante: valori, principii, reguli, așteptări. Toate au legătură cu etica muncii tale și te vor ajuta să descoperi mai multe despre etica muncii tale.

În acest articol, vorbim despre principiile care formează puternic etica muncii unui angajat și cărora angajatorii le acordă o mare importanță.

Fă-ți o listă de obiective!

Fa o lista de obiective

– Începe cu o listă de sarcini, scrie tot ce trebuie să faci, apoi prioritizează aceste sarcini.
– Ia-ți timp pentru a-ti fixa gândurile și a-ți determina așteptările pe termen scurt și lung.
– Lista respectivă ar trebui făcută în fiecare zi, să fie mereu la îndemână și actualizată de fiecare dată când termini un task.

Mai mult, îți recomandăm să o ai pregătită în fiecare seară, pentru a doua zi. Astfel, la începutul zilei, vei ști deja ce trebuie făcut pentru a-ți atinge scopurile. Chiar și acest exercițiu analitic – „Ce mă aștept să realizez astăzi?” – te ajută să îți stabilești corect prioritățile și să le analizezi pe parcursul zilei sau chiar al anului.

Predictibilitate

Predictibilitate

Fii previzibil! Sună plictisitor, neașteptat și poate chiar neinteresant, dar este mai ușor așa: trebuie să rămâi la o anumită continuitate pentru a obține rezultate concrete. Pentru tine, asta ar putea însemna să te trezești în fiecare zi la 6, chiar dacă îți începi activitatea începând cu ora 12, pentru a avea suficient timp să treci prin rutina ta. Sau poate dorești să lucrezi 10 ore pe zi, fie că pregătești o lucrare sau faci o activitate secundară.

Mai mult, stabilirea unor rutine și obiceiuri te va pune în fața mai puținor alegeri – știm cu toții cât de stresantă poate deveni luarea unei decizii. Așadar, fă-ți un program, stabilește-și niște obiceiuri și respectă-le în fiecare zi! Predictibilitatea îți ajută și colegii, deoarece oamenii care lucrează cu tine vor ști că se pot baza pe tine.

Cum să fii mai eficient la job?

Fii eficient

Acest concept se referă la rezultatul muncii tale și nu la durata de timp. Este posibil să fi decis să lucrezi 10 ore pe zi și, într-adevăr, să reușești în fiecare zi. Dar, dacă în aceste 10 ore nu lucrezi cu adevărat și îți petreci timpul doar pe Facebook sau dacă faci constant ceva diferit față de ce target ți-ai stabilit, rezultatele efective nu sunt la potențialul timpului acordat.

Nu este eficient pentru nimeni și duce doar la pierderea timpului. De aceea, este important să fii mereu consecvent și responsabil, făcând ceva productiv și util în timpul pe care ți l-ai alocat pentru lucru – în fiecare zi!

Nu lăsa lucrurile pe mai târziu!

Nu lasa lucrurile pe mai tarziu

Foarte simplu: tot ce este important trebuie făcut acum. Știi cum se zice: ziua în care cei mai mulți oameni încep să lucreze pentru a-și atinge scopurile este „mâine”. Dacă tu și colegii tăi aveți o scurtă întâlnire și decideți câteva lucruri de făcut pe data viitoare, începeți să lucrați la ele imediat după discuție.

Cu cât îndepliniți o sarcină mai curând, cu atât mai repede veți câștiga timp să lucrați la următorul task. Simplu. Mai pe larg poți citi despre „Do it now mentality” într-un alt articol de pe blogul nostru.

Sprijin reciproc

Sprijin reciproc

Alege-ți partenerii de lucru care te motivează să continui. De multe ori, lideri sau colegi cu o anumită vechime permit transferul de cunoștințe și competențe către noii angajați. Ce înseamnă exact: Orice persoană care își asumă un loc de muncă va fi ajutată în munca sa de cineva care are deja experiență în domeniu și care va monitoriza și îmbunătăți activitatea.

Pe lângă managerul tău direct, cu care trebuie să fii în contact constant, există și alți colegi mai vechi care îți pot oferi sfaturi și care pot deveni partenerii tăi de lucru.

Nu-ți distrage atenția!

Nu-ti distrage atentia

Toată lumea cunoaște acest concept, ai de lucru și ești mereu distras de social media (Facebook, Snapchat etc). Fii conștient! Aceste lucruri te distrag de la munca reală. Pentru a te ajuta să rămâi concentrat la munca ta și să eviți distragerile, poți utiliza diferite strategii. Una dintre cele mai cunoscute este tehnica Pomodoro, care îmbină sesiunile de lucru cu pauzele scurte. Astfel, știi că trebuie să dai tot ce e mai bun pentru o perioadă te timp, întrucât, la final, îți este asigurată o pauză bine-meritată, evitând, astfel, suprasolicitarea.

De asemenea, pentru a evita să îți folosești telefonul mobil, îți recomandăm (în mod ironic, ai putea spune) o aplicație. Forest îți permite să setezi un timer pentru câte minute dorești tu, iar, la final, dacă nu ai folosit telefonul, ești răsplătit cu un copac, putând să îți crești propria „pădure de productivitate”.

Concentrare totală

Concentrare totala

– Rămâi concentrat pe taskurile tale!
– Dă 100% din capacitatea ta!
– Fă-o foarte bine, fă-o până la capăt, nu face altceva decât ceea ce ai planificat!
– Fără multitasking, fără sarcini pe jumătate! Fă-o bine. Nu există jumătăți de măsură!

Îmbunătățește-ți constant modul de lucru!

Imbunatateste-ti constant modul de lucru

– Auto-analiză constantă: Cum pot face ceva mai bun / mai rapid?
– Ce am făcut ultima oară? De ce?
– Cum o să fac data viitoare mai bine?

Transmite cunoștințele altor oameni!

Transmite cunostintele altor oameni

Un alt lucru important este să oferi cunoștințele și abilitățile proprii noilor colegi. Fiecare persoană trebuie să acorde atenție acestui aspect, atunci când îndeplinește o sarcină. Întrebarea care te poate ajuta în acest demers este simplă: „Cum transmit informația mai departe? Ar putea altcineva, conform instrucțiunilor mele, să facă același lucru?”

Acum că am trecut împreună prin toți pașii pentru a-ți forma etica muncii, bine pusă la punct, e momentul să o și pui în aplicare. Gândește-te constant cum să fii mai eficient la job! Acordă-ți șansa să fii un coleg valoros pentru echipa ta, iar această valoare se va întoarce către tine.

 

Autor articol: Corina Nițu

Editor: Ștefana Rarău

Sursă: Valuetainment – How to Improve Work Ethic